Kawan Cik Jah

Isnin, 21 Februari 2011

Tutorial Kuasa Dua dan Simbol


Jeng jeng jeng ...

Kuasa dua. Contohnye .. ini → sama² , kupu² , rama² , shiedah²....ok cukup²...


Nampak lg kemas kan dr gune cmni → sama2, kupu2, rama2.. eeeiii buruk buruk..hahaha


Baca dgr betul².. sebab Cik Jah pon mengambil masa yg agak lame utk jumpe cara menghasilkan bendalah ni..


First of all... 


Pengenalan dulu. Sistem ini dipanggil Alt symbols. Maknenye.. dgn menggunakan Alt di keyboard anda tu anda boleh menghasilkan symbol² yg mmg dh ditetapkan.

Apa mimpi la kn Cik Jah wat mende ni.. huhuhu.. xde la de s0rg mamat ni duk ketuk2 Cik Jah suh cari mende alah ni... so, this is f0r u~... h0pe leh wat pas ni... huhuhu..

Cara pertama..


Bagi pengguna PC atau not-laptop-user , anda mesti meng'on'kan num lock dulu. Tekan num lock. Biarkan bende tu menyala.


Kedua , tekan Alt sambil menekan num pad bhgian kanan dgn nombor 2 + 5 + 3 .. hasilnye anda akan dpt lah simbol kuasa dua itu ... ²²²²²²


Perhatian ye.. jgn gune nombor kat atas keyboard tu. Gune kat sebelah kanan. Kalo degil gak, aku lesing ngn olecranon process aku nih.


Bagi pengguna laptop sekalian , perhatikan betul² keyboard anda. Cari button yg bernama FN.. kalo lptop compaq aku ni, benda tu duduk belah kanan ctrl. kalo acer tak silap aku yg warne biru.


Sekarang tekan FN then button scroll @ num lock ( atas sekali belah kanan ) . Anda akan nmpk ade bnde menyala pastu. Tuh maknenye num lock anda sudah di'on'kan.. tahniah! bravobravo ombak ombak!!! erk ..


Di laptop ni, bg menggantikan num pad pd PC tu, cube anda perhatikan keyboard anda. Ya pembaca² sekalian. Tutorial ni byk kerja tenung keyboard je.


Nampak tak ade nombor kat certain huruf tu? Kalo huruf J nombor 1 . Huruf K nombor 2. Huruf L nombor 3 dan seterusnye. Malas nak taip. Sile tilik dgn tenang.


Nombor² tersebut adalah bg menggantikan num pad tu lah.


Macam cara pd PC td, tekan Alt + 2 + 5 + 3 ... maka muncullah diaaa...


Dan selagi korang tak padam kan light kat ats butang scroll tu, dgn ini jikalau anda tekan K maka keluar nombor 2 .. Bahahahhaaa.. Fadan muke...


So, tekan FN + button Scroll ( num lock ) balik utk padamkan.


Kalo malas nak on off, tekan je FN + Alt + 2 + 5 + 3... Senang cite. Kan dalam hidop ni byk pilihan. Pilih je mana suke... Makesure anda mempunyai jari yg cukup..


Untuk buat symbol love ♥ ni pon boleh.. tekan je Alt + 3 (huruf L)..


Syarat wajibnye, anda hendaklah  ON  kan num lock dahulu ..


Ada faham setakat ni?


Dan ada byk lg symbols yg boleh buat menggunakan Alt ni.. Sila tanya Pakcik Google.
☺ ☻ ♥ ♦ ♣ ♠ ◘ ○ ↓ ² ♫ ♪ ☼ ™ ½ ¼ ♂ ♀ ► 

Kalo tak paham gak aku tatau lah korang makan organ ayam ke hape harini.. 


Nak taip kt YM, FB pon takde mslh..


Tu je kot yg Cik Jah tau..


Selamat mencoba.


5 komen entry ni:

bun berkata...

uh, baru le reti

kalaw tak,asyik pikir je camne dowang buat :)

Cik Jah berkata...

tu la kn?... hehehehehe...

Cik Jah pn tk th klu tk tny pakcik g0ogle.. huhu

Shiffa berkata...

kalau untuk adik kepada laptop a.k.a notebook pulak cemana ? :(

Shiffa berkata...

netbook act .

WeLdER zAiM berkata...

╋╋ム┣┫ム╋╋ム

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by YummyLolly.com : PS Brushes by Obsidian Dawn